Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Νουά με άρωμα πορτοκαλιού στη γάστρα


Και πάλι εδώ, στο νέο μου ξεκίνημα με ανανεωμένες, φρέσκιες, αλλά και "πειραγμένες" συνταγές.... άλλες εύκολες, γρήγορες, άλλες πάλι πιο ιδιαίτερες, αλλά σίγουρα όλες νόστιμες!
Το νουα μοσχαριού είναι μια δύσκολη αλλά και 'ευαίσθητη' συνταγή που υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές, εγώ όμως όπως θα δείτε ακολούθησα τη δική μου "πειραγμένη" έκδοση!
Αυτή λοιπόν που θα σας παρουσιάσω αμέσως, (γίνεται με δύο τρόπους) στην γάστρα ή στην κατσαρόλα με κάποιες μικροαλλαγές στα υλικά,  είναι στην γάστρα!

Ξεκινάμε λοιπόν για το τι θα χρειαστούμε...



Υλικά:

1,5 - 2 κιλά νουά (καλό κομμάτι χωρίς πολλές ίνες)
150 ml λευκό κρασί
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. γλυκού μέλι
1/2 λίτρο νερό βραστό
70 ml ελαιόλαδο
4 καρότα κομμένα στρογγυλά
2 με 3 σκελίδες σκόρδο σε κομματάκια
1 κρεμμυδι (ξερό)
δεντρολίβανο ή εστραγκόν
2 πορτοκάλια για χυμό
αλάτι, πιπέρι




Υλικά για σάλτσα:

1 κουτί μανιτάρια ολοκληρα στρογγυλά
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1,5 κουτ σούπας βουτυρο
το ζουμί από την γάστρα
1 κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιό γεμάτη γεύση)
αλάτι, πιπέρι 
50ml κρασί
1 κουτ. σούπας λάδι




Εκτέλεση:

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Τσιγαρίζουμε το κρέας απ' όλες τις πλευρές τουλάχιστον για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα μελί χρώμα.
Δεν ξεχνάμε να τσιγαρίσουμε και τις στρογγυλές πλευρές του. 
Αφού έχει πάρει το χρώμα του το κρέας το βγάζουμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε τα καρότα, το κρεμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν κι αυτά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και επαναφέρουμε το νουα στην κατσαρόλα ρίχνοντας το κρασί να εξατμισθεί το αλκοόλ για 2 λεπτά.
Εχουμε ρίξει σε ένα μπώλ το χυμό απο τα πορτοκάλια ( ένα φλιτζάνι περίπου), προσθέτουμε την μουστάρδα ανακατεύουμε καλά να δυαλυθεί.
Βγάζουμε το κρέας απο την κατσαρόλα και το τοποθετούμε στην γάστρα.
Το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο τα κρατάμε για το σερβίρισμα στο τέλος.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το εστραγκόν ή δενδρολίβανο, το σκόρδο,  το χυμό του πορτοκαλιου με την μουστάρδα και το μισό λίτρο απο το βραστό νερό.
Στο ζουμί που έχει η κατσαρόλα δυαλύουμε το μέλι και το ρίχνουμε κι αυτό πάνω στο κρέας μας. 



Στο μεταξύ, έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και τοποθετούμε την γάστρα μας με το κρέας να ψηθεί για  2 ώρες στους 180 C.
Το νουά είναι έτοιμο όταν δοκιμάσουμε και τρυπίσουμε το κρέας και δεν βγάζει κόκκινο υγρό.
Αφαιρούμε το κρέας και το φυλάμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μέχρι να κρυώσει (όχι ζεστό!!) για να μπορέσουμε στην συνέχεια να το κόψουμε σε ροδέλες πάχους 1.5 πόντο περίπου. (όπως φαίνεται στις φωτό)

Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε και την σάλτσα του.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια σ' ένα τηγάνι με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί μαγειρεύουμε για 5 - 7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
Τα αφαιρώ και ρίχνω το αλεύρι να πάρει χρώμα και προσθέτω σιγά σιγά όσο υγρό χρειάζεται από την γάστρα που έχω φυλάξει.
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει μία ρευστή κρέμα και προσθέτουμε τα μανιτάρια. 
Αν θέλουμε μία πιο ιδιαίτερη υφή βάζουμε και την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και αυτή.
Παίρνουμε ένα καλό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το κρέας σε ροδέλες πάχους 1,5cm.
Βάζουμε σε πιατέλα τα κομμάτια του κρέατος , γαρνίρουμε δεξιά και αριστερά με τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε φυλάξει, περιχύνουμε με την σάλτσα μας και είμαστε έτοιμη για να το απολαύσουμε.
Την σάλτσα που περίσσεψε, μπορούμε να την βάλουμε σε σαλτσιέρα την ώρα του γεύματος!
Μπορούμε να το συνοδέσουμε με ρύζι, πουρέ ή πατάτες.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: