Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σπιτική μηλόπιτα με βάση τάρτας

Η μηλόπιτα που σας φτιάχνω περιλαμβάνει βάση τάρτας που την γεμίζουμε με καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μήλα αναμειγμένα με ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, καρύδια και λεμόνι.



Υλικά:
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
200 γρ, βούτυρο
2 αυγά
1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα αλάτι

Για την γέμιση:
4 μεγάλα μήλα
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 κ.σ. βούτυρο
λίγη κανέλα
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα τρίμμα
3 κ.σ σταφίδα μαύρη

Για το σερβίρισμα:
Λίγη κανέλα
Ζάχαρη άχνη
Σαντιγί ή
Παγωτό

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Θα γίνει μία ζύμη ψιχουλιαστή γι αυτό προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε σε δύο μπάλες την ζύμη την μία πιο μεγάλη και τις τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Η μεγάλη  θα απλωθεί στο ταψί μας. Την μικρή μπάλα την βάζουμε στην κατάψυξη και την μεγαλύτερη στη συντήρηση.

Τώρα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μήλα, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το νερό, το λεμόνι, τη ζάχαρη, το βούτυρο.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά  και προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες,και την κανέλα.
Βγάζουμε από το ψυγείο τις ζύμες.
Την μεγάλη την στρώνουμε στο πάτο του ταψιού μας φροντίζοντας να ανεβαίνει στα πλαϊνά.
Απλώνουμε την γέμιση να πάει παντού και τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη την άλλη μικρή ζύμη ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της γέμισης.
Βάζουμε την μηλόπιτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40΄ - 50΄λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μέχρι να πάρει ένα χρυσό σκούρο  χρώμα.
Βγάζουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει, την μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Ανάλογα με τα γούστα μας μπορούμε να την σερβίρουμε με: ζάχαρη άχνη και κανέλα,
σαντιγί ή παγωτό.
Είναι νόστιμη όπως και να την φάμε


γλυκιά απόλαυση..!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: