Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα

Υλικά:

500γρ. Ηλιέλαιο
400γρ. Χυμό πορτοκαλιού
1200γρ Αλεύρι
30γρ. Ζάχαρη άχνη
50γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
Ένα σφινάκι κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
350γρ. καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για το σιρόπι

500γρ.νερό
700γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δυο
3 ξυλάκια κανέλας
100γρ. μέλι

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι,τα ξυλάκια κανέλας να βράσουν για 2 λεπτά. Βγάζουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει
Προχωράμε τώρα στα μελομακάρονα.
Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά, το βούτυρο, και όλα τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια απαλά για να μην σφίξει η ζύμη.
 Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και πατάμε την επιφάνειά τους με τον τρίφτη ή χαράζουμε με ένα πιρούνι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, έτσι ώστε να πάρουν ένα χρυσό σκούρο χρώμα.
Μόλις βγουν ζεστά τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τ' αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν.
 Παίρνουμε μία πιατέλα και ρίχνουμε λίγο μέλι και λίγα καρύδια και από πάνω στρώνουμε τα μελομακάρονα. Επαναλαμβάνουμε μέλι, καρύδια, μελομακάρονα φτιάχνοντας σχήμα πυραμίδας.



Καλή επιτυχία!
Χαρούμενες και γευστικές γιορτές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: