Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά


Το καλαμάρι έχει μία λεπτή και γλυκιά γεύση , ενώ μπορούμε να το συνδυάσουμε με υλικά...γήινα, όπως πλιγούρι και λαχανικά, έτσι ώστε να αναδειχθεί η γεύση του.


Υλικά:
1 πακέτο καλαμάρια μαζί με τα πλοκάμια (όχι μικρά) καλύτερα φρέσκα, και καθαρισμένα από τον ιχθυοπώλη μας
200 γρ. πλιγούρι
4, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
4, 5 φύλλα δυόσμο
1 καρότο στον τρίφτη
1 πιπεριά Φλωρίνης κομματάκια
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
50ml + 50ml λάδι
80ml+80ml λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με την γέμιση.
Βάζουμε 50ml λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε τα λαχανικά μας μέχρι να σοταριστούν.
Κατόπιν, προσθέτουμε το πλιγούρι, τα πρώτα 80ml κρασί, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε μέχρι να πιει το πλιγούρι όλα τα υγρά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμάρια χωρίς να τα παραφουσκώσουμε για να μη σκάσουν στο ψήσιμο.
Το κάθε γεμισμένο πλέον καλαμάρι το κλείνουμε με το κεφάλι του και αφήνουμε να προεξέχουν τα πλοκάμια.
Σταθεροποιούμε με μία οδοντογλυφίδα.


Τοποθετούμε τα καλαμάρια σε ταψί ( εγώ έβαλα και αντικολλητικό χαρτί), ενώ την γέμιση που περίσσεψε την ρίχνουμε ανάμεσα τους και τελειώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο λάδι, κρασί, αλάτι και πιπέρι.


Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 170C σε αντιστάσεις πάνω-κάτω για 40 λεπτά.
Τα γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Μία πράσινη σαλάτα θα ταίριαζε για να γευτούμε το γεμιστό μας καλαμάρι!

Καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: