Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Λαχανοντολμάς κέικ, τούρτα με κρέμα αυγολέμονο

Είναι μία εύκολη παρασκευή αφού αποφεύγουμε το τύλιγμα και γλιτώνουμε χρόνο.

Φυσικά το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει γιατί όντως το σχήμα του μοιάζει σαν κέικ ή σαν τούρτα.

Είναι μία ωραία πρόταση ειδικά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

 Υλικά

1 λάχανο μεγάλο

700γρ. κιμά ανάμεικτο

2 ξερά κρεμμύδια

2 μεγάλα καρότα τριμμένα

1 πράσο

1 ματσάκι μαϊντανού

1 ματσάκι άνηθο

1κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη

200γρ ρύζι Καρολίνα

1 φλυτζάνι του καφέ λάδι ( για την γέμιση )

1 κούπα λάδι για τις φόρμες ( περίπου 150ml )

Αλάτι , πιπέρι

Σκεύη για ψήσιμο: 

Μία μακρόστενη φόρμα κέικ αντικολλητική 30cm και μία στρογγυλή 28cm ( αυτές χρησιμοποίησα )


Υλικά για κρέμα αυγολέμονο

Ζουμί από τους ντολμάδες (περίπου 400ml )

4 κ. σούπας κορνφλάουρ

2 κρόκους αβγών

χυμό από 2 λεμόνια ( περίπου 50ml )

λίγο βούτυρο ( 1 κ. σούπας )

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι που βρίσκεται στο κέντρο του λάχανου.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το λάχανο για 10 λεπτά συνολικά   αναποδογυρίζοντας στο 5λεπτο και από την άλλη πλευρά.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει σ' ένα ταψί.

Σ' ένα μπολ ετοιμάζουμε την γέμιση.

Έχουμε ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά μας και τα βάζουμε μαζί με τον κιμά στο μπολ.

Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε μαζί με το κονκασέ στο μπολ.

Βάζουμε και το λάδι ( 1 φλιτζανάκι του καφέ ) , αλάτι και πιπέρι.

Λαδώνουμε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε  4 φύλλα καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα αφαιρώντας το  κεντρικό νεύρο που είναι σκληρό.

Απλώνουμε μία στρώση από την γέμιση του κιμά.

Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα και στρώνουμε ξανά γέμιση σκεπάζοντας ξανά με φύλλα από το λάχανο.

Έχουμε ήδη κάνει δύο στρώσεις μπορούμε να επαναλάβουμε και με τρίτη στρώση. 

Τελειώνουμε γυρίζοντας τα φύλλα που περισσεύουν για  να καλύψουμε την γέμιση.

Σκεπάζουμε καλά με 2 φύλλα ακόμα και ρίχνουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό μέχρι να φανεί στα πλάι.

Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε στην μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

Με το πέρασμα της 1ώρας αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα για 1/2 ώρα μέχρι να δούμε ότι το λάχανο έχει μαλακώσει και έχει πάρει ένα χρυσό ελαφρύ χρώμα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με προσοχή αδειάζουμε τα υγρά που υπάρχουν για να τα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα αυγολέμονο.

Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για την στρογγυλή φόρμα.

Φτιάχνουμε και την κρέμα αυγολέμονο.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το κορνφλάουρ ανακατεύουμε να ψηθεί για 2 λεπτά. 

Έχουμε χτυπήσει τους κρόκους με το χυμό λεμονιού , ρίχνουμε και τον ζωμό που έχουμε κρατήσει και τα ενσωματώνουμε σιγά σιγά στο κορνφλάουρ ανακατεύοντας με σύρμα να γίνει μία λεία κρέμα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.












Καλή επιτυχία!








Δεν υπάρχουν σχόλια: