Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Εκμέκ κανταΐφι

 Ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που όλοι μας έχουμε δοκιμάσει.

Σας προτείνω μία εύκολη συνταγή που χρειάζεται καλή διάθεση για να το παρασκευάσετε σε λίγο χρόνο.

Ένα επιδόρπιο που η  γεύση του θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά για κανταΐφι

1 πακέτο κανταΐφι

300 γρ. βούτυρο

Υλικά κρέμας

1200 ml γάλα

200 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

40 γρ. αλεύρι

40 γρ. κορν φλαουρ

6 κρόκους αυγών

70 γρ. παγωμένο βούτυρο

Υλικά για σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

1 ξυλάκι κανέλα

1 κουτ. σούπας μέλι

φλούδα ενός λεμονιού

Υλικά για σαντιγί

500 ml κρέμα γάλακτος

4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Φιστίκι τριμμένο  Αιγίνης 100 γρ.

κερασάκια γλασέ  

Εκτέλεση

Ξάνουμε το κανταΐφι

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα ανακατεύουμε

Όταν αρχίσει ο βρασμός μετράμε 5 λεπτά και κλείνουμε την φωτιά.

Το σιρόπι μας είναι έτοιμο.

Παίρνουμε ένα ταψί το αλείφουμε με βούτυρο, βάζουμε το κανταΐφι βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 300 γρ. που έχουμε λιώσει.

Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς και αναποδογυρίζουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά και από την άλλη μεριά αυτό γίνεται για να ψηθεί ομοιόμορφα και από τις δύο μεριές.

Όση ώρα ψήνεται το κανταΐφι ετοιμάζουμε την κρέμα ρίχνοντας όλα τα υλικά στο μίξερ εκτός  από το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά.

Βάζουμε σε κατσαρόλα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δούμε ότι η κρέμα έχει δέσει.

Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά.

Η κρέμα μας έχει βελούδινη υφή όχι πολύ πηχτή.

Βγάζουμε το ψημένο κανταΐφι  σιροπιάζουμε  κατευθείαν το χλιαρό πλέον σιρόπι στο καυτό κανταΐφι.

Ρίχνουμε την βελούδινη κρέμα πάνω στο κανταΐφι, στρώνουμε καλά και σκεπάζουμε  με μεμβράνη.

Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Την σαντιγί την ετοιμάζουμε όταν έχει κρυώσει το γλυκό μας και θέλουμε να το διακοσμήσουμε.

Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά για την σαντιγί.

Η σαντιγί είναι έτοιμη όταν δεν πέφτει από τον αναδευτήρα.

Βγάζουμε από το ψυγείο το κρύο πιά κανταΐφι και απλώνουμε την σαντιγί.

Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγί για να πέσει το ψιλοκομμένο φιστίκι.

Μπορούμε να διακοσμήσουμε με κερασάκια γλασέ.

Εγώ χρησιμοποίησα σταφύλι γλυκό του κουταλιού.





Καλή επιτυχία!   





 



Δεν υπάρχουν σχόλια: